Potpisani ugovori za EU projekt Zabok - Zlatar

Objavljeno: 30.05.2018. 12:09 Ažurirano: 01.06.2018. 13:02

Priopćenje za javnost

Realizacijom projekta gotovo 52 000 stanovnika u gradovima i općinama Krapinsko-zagorske županije imat će mogućnost priključka na sustav odvodnje

Ugovore o sufinanciranju te dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar potpisali su u srijedu 30. svibnja 2018. godine ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković i direktor Zagorskog vodovoda d.o.o. Mario Mihovilić.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 598.099.185,26 kuna od čega sredstva Europske unije iznose 321.355.962,44 HRK odnosno 67 %  prihvatljivih troškova. Projekt Zabok - Zlatar sufinancira se sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, a provodi se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.

Ovim projekata obuhvaćena su 4 grada  (Zabok, Donja Stubica, Oroslavje, Zlatar) i 10 općina (Bedekovčina, Gornja Stubica, Stubičke Toplice, Sveti Križ Začretje, Veliko Trgovišće, Mače, Zlatar Bistrica, Konjščina,  Marija Bistrica i Lobor) na području Krapinsko-zagorske županije. „Ovo je najveći projekt u vodno-komunalnoj infrastrukturi na području županije i za njega smo se pripremali dugi niz godina. Ponosan sam što smo potpisali ugovor te možemo krenuti u realizaciju istoga kako bi očuvali naše vodne resurse“ rekao je direktor Zagorskog vodovoda d.o.o. Mario Mihovilić.

Projektom je predviđena Izgradnja novoga te sanacija postojećeg sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava javne odvodnje Zabok i sustava javne odvodnje Zlatar. Ukupno će biti sanirano ili prošireno 185 km sustava javne odvodnje. Realizacijom istoga, gotovo 52 000 stanovnika u gradovima i općinama koji su zahvaćeni projektima, imat će mogućnost priključka na sustav odvodnje. „Time će se na području aglomeracije Zabok stupanj priključenosti povećati s 50 % na 88 %, a na području aglomeracije Zlatar s 33 % na 79 %. Time će Krapinsko-zagorska županija biti iznad prosjeka Hrvatske po priključenosti stanovnika na sustav odvodnje“ naglasio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Također u okviru projekta će do 2022. godine biti osigurano odgovarajuće pročišćavanje otpadnih voda izgradnjom dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a čime će cjelokupni sustav biti usklađen s zahtjevima EU Direktive.

„Veselim se 2022. godini kada će ovaj projekt, na kojem su radili brojni stručnjaci, biti završen. Iza i ispred svih njih je opsežan posao koji će zasigurno povećati kvalitetu života u Zagorju“ rekao je ministar dr. sc. Tomislav Ćorić.

Uz potpisnike, svečanom potpisivanju prisustvovali su i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike dr. sc. Mario Šiljeg, pomoćnica ministra Elizabeta Kos i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. 

Print