Pokrenuto e-Savjetovanje o Nacrtu Prijedloga zakona o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest d.d., Ploče

Objavljeno: 01.02.2019. 14:32 Ažurirano: 06.02.2019. 12:36

Priopćenje za javnost

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike danas je na središnjem portalu za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću e-Savjetovanje pokrenulo savjetovanje o Nacrtu Prijedloga zakona o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest d.d., Ploče.

Ovim nacrtom prijedloga zakona želi se riješiti pitanje radnika Plobesta d.d. i Plobesta d.d. u stečaju, koji su profesionalno i dugoročno bili izloženi štetnom djelovanju azbesta na zdravlje, a za koje važećim propisima nije predviđeno obeštećenje. 

Sukladno nacrtu prijedlogu, a prema evidencija Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, pravo na obeštećenje imalo bi 510 radnika koji su u periodu od 8. listopada 1991. do 21. listopada 2002. godine (najmanje pet godina rada) bili izloženi azbestu. Prijedlogom nacrta obeštećenje po radniku iznosi 219.000,00 kuna.

Rješenja o zahtjevu za obeštećenje, koji radnik treba podnijeti u roku od 90 dana od stupanja Zakona na snagu, u prvom stupnju donosi Fond za zaštitu okoliša i energetiku, a u drugom stupnju Povjerenstvo za žalbe čije članove imenuje Vlada Republike Hrvatske.

S obzirom da se radi o obeštećenju radnika zbog višegodišnje izloženosti azbestu, predlaže se da isplatu izvrši Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

e-Savjetovanje je otvoreno 15 dana (do 16. veljače 2019. godine) tijekom kojih zainteresirana javnost ima mogućnost postavljanja pitanja i dobivanja pojašnjenja od strane Ministarstva. e-Savjetovanje dostupno je na linku: https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=10170 

 

Print