3,7 milijuna kuna za projekte edukacije o održivom gospodarenju otpadom

Objavljeno: 15.05.2018. 15:03 Ažurirano: 16.05.2018. 16:46

Priopćenje za javnost

Ministar zaštite okoliša i energetike dr.sc. Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš potpisali su danas sedam ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za edukativne programe o održivom gospodarenju otpadom koji će se provoditi u gradovima Rovinju, Bjelovaru, Sv. Ivanu Zelini, Dugom Selu i Đurđevcu te općinama Gornjoj Rijeci i Donjoj Voći.

Ministarstvo je sredinom veljače 2018. objavilo poziv za dostavu projektnih prijedloga za provedbu izobrazno-informativnih aktivnosti, a gradovima i općinama sufinancirat će se do 85 % prihvatljivih troškova projekta. Ovisno o broju stanovnika koji će biti obuhvaćen edukativnim aktivnostima, jedinice lokalne samouprave mogu dobiti od 250 tisuća do maksimalnih 3,6 milijuna kuna po pojedinom projektu. 

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić naglasio je kako su temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom jedinice lokalne samouprave dužne na svojim područjima provoditi izobrazno-informativne aktivnosti. „Za to smo im kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ osigurali ukupno 47,2 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Do sada je na ovaj poziv pristigla 61 prijava čime će programima biti zahvaćeno oko pola milijuna ljudi, a očekujemo i nove prijave do iskorištenja sredstava“, istaknuo je Ćorić.

Ukupni iznos EU sredstava za danas potpisanih sedam ugovora je 3.692.829,78 kn.

"Svijest o važnosti komunikacije na temu odgovornog postupanja s otpadom se sve više prepoznaju kao jedan od stupova suvremenih sustava održivog gospodarenja otpadom. Ovi edukativni programi tematski se nastavljaju i nadopunjuju s nacionalnom edukativnom kampanjom popularno nazvanom „Nisam za bacit!“ koju su Fond i Ministarstvo počeli provoditi početkom ove godine, a kojom promoviramo hijerarhiju pravilnog i odgovornog postupanja s otpadom.  Možete imati najbolje strategije i planove, no sve će to ostati „mrtvo slovo na papiru“ ako nemate podršku javnosti u ostvarivanju ciljeva, u ovom slučaju građane koji će odgovorno postupati s otpadom kojeg proizvedu u svojim kućanstvima“, izjavio je Ponoš.

Inače, prvi ugovor od dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom potpisan je u petak 11. svibnja 2018. godine u Metkoviću za projekt “Učimo gospodariti otpadom”, korisnika Grada Metkovića i sunositelja aktivnosti Općine Kula Norinska. Vrijednost projekta je 454.254,39 kn, od čega su EU sredstva 386.116,21 kn što je 85% ukupnih troškova. Preostali dio, 68.138,18 kn, osigurat će Grad Metković.

Print