256.260.000,00 kn za modernizaciju vozila vatrogasnih postrojbi RH

Objavljeno: 14.09.2018. 12:02 Ažurirano: 17.09.2018. 13:34

Priopćenje za javnost

Projektom „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“ povećavamo spremnost, funkcionalnost i kapacitete vatrogasnog sustava u Republici Hrvatskoj

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“ potpisali su danas ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković.

Do 2021. godine, u okviru projekta bit će nabavljena 94 vatrogasna i druga specijalna vozila- 21 navalno vozilo dugo, 21 navalno vozilo kratko, 21 autocisterna srednja (6 – 8 t vode), 21 šumsko/terensko vozilo srednje, 7 šumskih/terenskih vozila teških i 3 vozila – zapovjedni stožer s robotom.

„Uvjeren sam da sredstva idu u prave ruke“ rekao je ministar Ćorić naglasivši kako Hrvatska vatrogasna zajednica svojim aranžmanom zaslužuje konstantno zanavljanje svojih infrastrukturnih kapaciteta.

Ukupna vrijednost nabavke vozila je 256.260.000,00 kuna od čega 85 %, odnosno 217.851.000,00 kuna, čine bespovratna EU sredstva. Preostali dio od 38.439.000,00 kuna osiguran je u državnom proračunu sa razdjela Ministarstva unutarnjih poslova.

„Ono što smo najavili u jesen prošle godine, danas potpisanim Ugovorimo i realiziramo. Naši vatrogasci koji svakodnevno čine sjajan posao, koji se žrtvuju, koji riskiraju svoje živote sada će biti opremljeni ponajboljom opremom ne samo u Europi nego i u svijetu. Oni to zaslužuju i ovo je naše hvala za sve što čine“ rekao je ministar Božinović.

Cilj projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“ je povećanje spremnosti i kapaciteta vatrogasnog sustava u Republici Hrvatskoj. Na temelju analize starosti vatrogasnih vozila koju je provela Državna uprava za zaštitu i spašavanje u 2017. godini,  evidentirane su potrebe za obnavljanjem voznog parka na razini svih županija. Cjelovitu nabavu vozila provest će Ministarstvo unutarnjih poslova nakon čega će se ista raspodijeliti vatrogasnim postrojbama koje su ujedno i krajnji korisnici.

Nova, moderna vozila bit će raspoređena po svim županijama. Najviše vozila će se rasporediti po kontinentalnoj Hrvatskoj zbog najveće geografske površine i najvećeg broja stanovnika, no po zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika vozila sa posadama će se po potrebi tijekom požarne sezone dislocirati u priobalje.

Print